úterý 13. června 2017

Fakta a mýty o levné dovolené bez cestovky, aneb jsou nízkonákladové zájezdy opravdu s nízkými náklady?

Na co v dnešní době cestovku? Letenku si koupím s nízkonákladovkou, hotel objednám na internetu a jedu… Takové věty občas slýchávám od lidí, se kterými se bavím o cestování. Je však opravdu nízkonákladové cestování zaručeně levné a hlavně je komfortní a bezpečné?

Je ubytování koupené přes internetové vyhledávače levnější? Nebo je to jen mýtus, který se snaží tyto společnosti vyvolat? Zkoušeli jste si někdy zakoupit letenku do přímořské destinace – třeba do Soluně, na Krétu nebo do Bulharska v letní sezónu? Věděli jste, že taxi z letiště v Soluni do letoviska na Chalkidiki stojí cca 130,- Euro jedním směrem?

Cestovní kancelář tvoří zájezd pro své zákazníky od A do Z. Tedy v ceně zájezdu je nejen doprava a ubytování, ale také transfery z letiště, služby delegáta a v neposlední řadě také legislativou poskytnutá ochrana zákazníků v podobě Pojištění pro případ úpadku cestovní kanceláře. Znáte nějaký jiný obor, kde máte jistotu, že pokud byste si zaplatili zboží nebo služby a dodavatel se dostal do finančních problémů (zkrachoval) dostanete všechny své vložené peníze zpět? Když si koupíte ubytování na internetovém vyhledávači a koupíte si sami letenku nikdy takovým pojištěním chráněni nebudete. U levných letenek nebudete mít možnost změny termínu, či změny destinace, v případě, že by vznikla situace, která by bránila pohodlnému a bezpečnému trávení pobytu. Cestovní pojištění nabízené k zájezdům zahrnuje také pojištění stornopoplatků v případě zdravotního problému. Pojišťovna tak chrání celou rodinu cestující společně, aby v případě nemoci, byť jednoho ze členů rodiny, dostala rodina své peníze zpět.

Jak budou řešit individuální cestovatelé situaci, když přijedou na hotel a hotel bude přebookován? Na koho se obrátí, když letecká společnost zruší let, když budou potřebovat tlumočit při nutnosti lékařského ošetření v závažné zdravotní situaci?


Naštěstí každý máme možnost volby. Fandím lidem, kteří se rozhodnout ze dne na den, sbalí batůžek, koupí nejlevnější letenku bůhví kam a letí. Ano, i toto cestování může přinášet spoustu zážitků (pozitivních i negativních), pokud cestovatel nepotřebuje svou míru jistoty a zázemí.

Letní dovolená v přímořských destinacích například v Řecku nebo Bulharsku je však vždy výhodnější s cestovní kanceláří, která se dokáže o své klienty postarat před odjezdem, v průběhu dovolené i po jejím ukončení. Nenechejme se tedy mást mýtem o levné dovolené bez cestovky.

Přeji Vám krásnou a pohodovou dovolenou, kterou si zasloužíte a celý rok se na ní těšíte!

Ing. Petr Kraus, ředitel cestovní kanceláře BON TON


1 komentář:

  1. Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o informaci, zda je možné si u vás společně se zájezdem zarezervovat i parkování u Letiště Václava Havla? Já mám zatím zkušenosti jen s tímto parkovištěm, ale všechno bylo v pořádku a klidně bych ho brala znovu. Ale ráda bych měla zařízené všechno pohromadě, tak kdyby to šlo přes Vás bylo by to skvělé :)

    OdpovědětVymazat