čtvrtek 4. září 2014

Wawel – renesanční perla na Visle

Na přelomu 15. a 16. století měla ve střední Evropě  největší moc ,  politický i kulturní vliv,   dynastie Jagellonců. Dochází k velkému rozkvětu renesanční kultury v polské verzi, která těžila z nizozemského,  německého a především italského umění. A právě zásluhou dvou významných italských umělců Francisca Fiorentina a Bartolomea Berrecciho vzniká nádherný wawelský zámek v Krakově.
Na přelomu 11. a 12. století stával na jeho místě románský hrádek, tento byl ve 14.století nahrazen gotickým hradem, jež patřil k nejmohutnějším v této části Evropy.
Předposlední panovník z rodu Jagellonců Zikmund I. Starý pak nechal stavět nový, renesanční palác. Tento vznikal v letech 1502-1506. O jeho výzdobu se postarali němečtí malíři – hlavně Hans Dürer (mladší bratr známějšího malíře Albrechta Dürera).  Zámek tvoří čtyři křídla, architektonicky nejkrásnější je třípodlažní arkádové nádvoří.
Zámek byl sídlem polských králů, ale jen do roku 1596, kdy přestal být Krakov hlavním městem Polska. Chátral a koncem 18. století se dostal do rukou Rakušanů, ti si v něm udělali kasárna.  Koncem 19. století byl vykoupen z rukou Rakušanů, začalo se s jeho renovací  a bylo v něm zřízeno muzeum.
Prohlídkovou trasu tvoří komnaty, v níž sídlili polští králové, audienční místnost a další sály; dále pak královská klenotnice a královská zbrojnice. Ke skvostům náleží audienční síň, ve které je zajímavý strop – jde o renesanční kazetový strop s vyřezávanými hlavami panovníků, rytířů a měšťanů. Ze 196 se jich do dnešních časů dochovalo 30. Zajímavá je,  nejen interiérem, ale i svým názvem, místnost nazvaná Slepičí pařát.  Nachází se totiž ve věži, byla vybudována pro královnu Jadwigu a připomíná chaloupku na „kuřích nožkách“.
Návštěva zámku stojí opravdu za to. Lístky zakoupíte v pokladně, jež se nachází po pravé  straně, hned jak vstoupíte první branou, zvanou  Erbovní. 
Mgr. Gabriela Číhalová
 





Žádné komentáře:

Okomentovat