pátek 5. září 2014

Práce osvobozuje“ – Osvětim – tábor smrti


Koncentrační tábor byl zřízen nařízením Heinricha  Himmlera na jaře v roce 1940 na místě bývalých kasáren polského jezdectva.  Vstup do tábora tvoří brána s nápisem „Arbeit macht frei“ – „Práce osvobozuje“ .  Koncentrační tábor tvoří několik bloků.  V Osvětimi se dozvíte, jak vypadal každodenní život vězňů, v jakých strašných podmínkách museli pobývat. Zdejší průvodci  vám budou vyprávět pohnuté osudy vězňů. Připravte se na  hrůzné fotografie, místnosti plné bot, zavazadel, vlasů a předmětů denní potřeby, které nalezla sovětská armáda v lednu 1945, když tábor osvobodila. Mateřský tábor Osvětim I  sloužil pro koncentraci asi 20 000 lidí.
Navštívíte zde např.  blok č. 11 – blok smrti, v němž proběhl první pokus masového zplynování pomocí cyklonu B. Dále v něm byli vězňové souzeni, mučeni či jinak trestáni  a rovněž i popravováni. Projdete se  tzv. „apelplacem“, na kterém se každé ráno i večer konal nástup a počítání vězňů. Nahlédnete do plynové komory a krematoria.
Další hrůzný pohled na vás bude čekat  v Osvětimi II – Březinka.  Březinka se  nachází,  stejně jako Osvětim I,  v nehostinné bažinaté oblasti a jeho kapacita byla až  90 000 osob.  Do tábora vcházíte tzv. Bránou smrti, kterou kdysi vjížděly nákladní vlaky doslova nacpané lidmi. Tito byli na rampě podrobeni selekci (výběru)  a většina z nich okamžitě odcházela ke zplynování do jedné ze čtyř velkých plynových komor s krematorii, které zde už dnes nestojí. Projdete si  část s  dřevěnými „baráky“, jež kdysi sloužily jako stáje pro koně. V těchto byli ubytováni muži a část jich sloužila rodinnému táboru vězňů z Terezína a rodinám romským. V další části s cihlovými domy pak byly ubytovány ženy, ve zdejším bloku č. 25 na smrt čekaly nemocné a vysílené ženy na svou likvidaci. Celý tábor byl,  stejně jako tábor mateřský Osvětim I,  obklopen ostnatým drátem, který byl pořád pod vysokým elektrickým proudem. V pekle koncentračního tábora zahynulo asi 1 400 000 lidí, a to nejenom Židé, ale i Romové, fyzicky a psychicky postižení lidé, homosexuálové  a další národnosti.  Smrt zde našlo i několik desítek tisíc lidí z Protektorátu Čechy a Morava.
Prohlídka koncentračního tábora stojí opravdu za to, ale připravte se na to, že vás mohou nejenom slova průvodce, ale i to, co tam zhlédnete,  doslova rozplakat.  Za slzy se ale v tomto případě opravdu nemusíte stydět. K uctění památky za zavražděné pak můžete zapálit svíčku, nebo položit květinu.
Mgr. Gabriela Číhalová
 





 

Žádné komentáře:

Okomentovat