úterý 6. května 2014

Krása květinových trhů aneb poznejte Paříž i z jiné stránky

Květinových trhů  se kdysi v Paříži i jejím okolí konalo spoustu. Pařížané se různými květinami  a další zelení obklopují  velmi rádi. O tom svědčí  i to, že na jejich miniaturních balkóncích se téměř v každé roční době nachází „něco, co kvete“, nebo aspoň něco „zeleného“ .
Tak se můžeme například v prosinci procházet po nábřeží a vidíme, že na balkónech si vesele kvetou muškáty či oleandry.
Nádherný květinový trh se nachází nedaleko katedrály Notre Dame na Place Louis Lépine. Tvoří ho několik skleníků pocházejících z doby Belle Epoque, tedy secese. Jsou postaveny z litinové konstrukce pomalované na zeleno a skla. V těchto sklenících i mimo nich se nachází spousta květin kvetoucích i těch nekvetoucích, keříků , stromků i věcí potřebných k zahradničení.  Vedle  trhu je pak secesní vstup do metra. Trh je otevřen každý den od 8.00 do 19.00 hod. V neděli se zde  vedle trhu květinového koná  i  trh se zpěvným ptactvem. 
Zastavte se tam cestou ke katedrále Notre Dame. Je to opravdový zážitek.
Další menší trh – spíše jen řezaných květin – se koná u kostele sv.  Magdalény, nedaleko Louvru. Také obchůdky vedoucí podél Seiny od muzea Louvru až k ostrovu Ile Saint-Louis jsou plné nádherné zeleně. Tato část nábřeží se jmenuje Quai de la Mégisserie. Tato část nábřeží je doslova poseta i prodejnami s domácími zvířaty.
Krásné květinové trhy můžete objevit i v nedalekém městečku Versailles.
Vedle trhů květinových se v Paříži koná spousta trhů s potravinami. Tyto Vám místní kolorit přiblíží opravdu dokonale. Prodejci na nich velmi hlasitě vychvalují a nabízejí své zboží.
Každá čtvrť má takový vlastní trh. Některé z nich sídlí ve starých krytých stavbách, některé jsou stálé, jiné otevírají dvakrát, třikrát týdně. Na trzích objevíte spoustu druhů sýrů, ovoce a zeleniny, mořských plodů, masa, pečiva apod.
Kdy se trhy konají naleznete na www.paris.fr.
Mgr. Gabriela Číhalová





Žádné komentáře:

Okomentovat