středa 4. června 2014

Interview s delegátem - TURECKO

Dobrý den, začíná nám letní sezóna a naši klienti se již těší a připravují se na dovolenou. Rádi bychom Vás proto požádali jako odborníka na destinaci, kde pečujete o naše klienty o zodpovězení následujících několika otázek.

  1. Můžete se nám v krátkosti představit? Dobrý den všem potencionálním klientům. Já se jmenuji Petra Hrachovinová, jsem studentka z Olomouce a již šestý rok pracuji jako delegátka a průvodkyně v Turecku. Zde se cítím výborně a zbožňuji turecký národ a jejich kulturu.
  2. Co pro vás znamená destinace, ve které děláte delegátku? Po celou dobu, kterou pracuji v Turecku, mám pod sebou destinaci Alanya, její centrum. Dle mého názoru je to perfektní místo pro dovolenou. Alanya je můj druhý domov. V tomto místě najdete veškeré vyžití i mimo hotelové prostředí. Je zde několik historických památek, velké možnosti nákupu, zábavy, sportu a všeho, na co si jenom vzpomenete.
  3. Na co by si měli dát klienti, kteří přijíždějí do vaší destinace, pozor, ještě před odjezdem? Nemyslím, že je zde něco, co by vyžadovalo velkou pozornost, jelikož Turecko je již moderní země, není třeba žádného očkování a podobně, je určitě dobré se připravit na vyšší teploty, zkontrolovat si, zdali je aktivovaný roaming na telefonu přes operátora.
  4. Jaké kapesné byste klientům doporučila si vzít na osobu, aby se třeba mohli zúčastnit i nějakého výletu? Kapesné se opravdu odvíjí podle možností klienta a rovněž jejich potřeb. Zde se dá kromě výletů také perfektně nakoupit, takže jistě je dobré mít nějakou finanční rezervu. Lze ale také vybírat z bankomatů a v některých větších obchodech se dá i platit přímo kartou, takže kromě hotovosti je jistě dobré mít u sebe platební kartu. Za minimum považuji 100 € na osobu. Momentální kurzy jsou 1 euro = 2,8009 tureckých lir / 1 turecká lira = 10-11 českých korun.
  5. Na co se vás klienti během pobytu nejvíce ptají a jaké jsou odpovědi na tyto otázky? Samozřejmě časté otázky se týkají počasí, dopravy a pohybu po destinaci, platebních možností a informací týkajících se Turecka. Všechny tyto informace dostávají klienti stručněji při příletu na transferu z letiště do svých hotelů a potom podrobněji na informačních schůzkách, kde se osobně setkáváme. Informace o Turecku se ve větší míře a velmi podrobně dostávají na výletech, které průvodcujeme.
  6. Co by klienti měli určitě během své dovolené vidět? V každé destinaci jsou zajímavé místa, která doporučujeme navštívit (historická centra, bazary, mešity, přístav), ale již zmíněné výlety jsou nejlepší na poznání Turecka a na navštívení krásných oblastí. Například velmi oblíbený je výlet Alanya City Tour a světovou raritou, která stojí za podívání, jsou travertinové jezírka Pamukkale. Překrásný je výlet do Zeleného kanonu, kde mohou klienti relaxovat při plavbě na lodi v chráněné krajinné oblasti, a pro zpestření se nabízí výlet do delfinária, kde se pobaví nejen děti, ale i dospělý.
  7. Proč by se klienti měli vydat zrovna do té vaší destinace? Jak jsem již zmiňovala, moje destinace je Alanya a je plná zábavy, historie, městského ruchu a rozptýlení. Na tomto místě si každý přijde na své.
  8. Jak vnímají místní obyvatelé turisty z České republiky? Místní obyvatelé se přizpůsobili turistickému ruchu, jak jen to bylo možné. Většina z nich pracuje právě v hotelech, restauracích či na bazarech a s turisty si velmi dobře rozumí. Je zde viditelná snaha o porozumění cizím jazykům a turecká dobrosrdečnost je cítit na každém kroku. Není nutno se obávat večerních procházek kolem pláže, či ve městě. Město je velmi čilé i ve večerních hodinách.
  9. Co by určitě měli klienti ochutnat z místních specialit? Některé z tureckých specialit klienti ochutnají přímo na hotelu, ale takový turecký kebab, pide, gözleme, kumpir, nebo lokum je třeba vyzkoušet ve stáncích a restauracích, které jsou k nalezení kdekoli ve městě.
    • Pide – druh chleba, který je často zapečený se sýrem, mletým masem a nebo zeleninou (7 – 15 TL / 3 -5 €) 
    • Gözleme – turecká placka, připomínající palačinku, sušší těsto, děláno na sladký způsob s nutelou, nebo slané s bramborem, či sýrem (3 – 10 TL/ 1,5 / 4 €)
    •  Kumpir – velká brambora, která se uvaří, rozkrojí a smíchá se sýr s máslem, další přísady si zákazní vybírá sám (kuřecí kousky, salám, olivy, zelenina) (12 – 20 TL / 4,5 – 7 €) 
    • Lokum – typická turecká sladkost, želé s různými příchutěmi (oříšky, cukr, kokos, čokoláda, pomeranč, granátové jablíčko…) (3 – 10 TL / 1,5 – 4 €)
    • ceny těchto delikates jsou orientační
  10. Kolik stojí v destinaci základní potraviny? 
    • Voda (su) 1,5l = 1-2TL
    • Káva (kahve) = 1-2TL
    • Čaj (çay) 0,5-1TL
    • Víno (şarap) 0,7dl = 10-35TL
    • Víno 2dcl = 4-8TL
    • Pivo (bira) 0,33-05l = 5-15TL
    • Chléb (ekmek) = 1,5TL
    • Mléko (süt) 1ks = 2-5TL
    • Máslo (tereyağ) 1ks = 1,5-3TL
    • Jogurt (yoğurt) 4ks = 2-4TL
    • Salámy (salami) = 17-25TL
    • Párky (sosis) 1kg = 7-12TL
    • Olivy (zeytin) 1kg = 7-15TL
    • Pomeranče (portakal) 1kg = 1-3TL
    • Kiwi (kivi) 1kg = 4TL
    • Baklava 1kg = 7-10TL
    • Čokoláda (çikolata) 100g = 2-3TL
    • Zmrzlina (dondurma) = 1-4TL
    • Oběd = 15-45TL
    • Večeře = 15-45TL
    • Kebap (döner kebap) = 4-10TL
    Ceny jsou opět orientační, v některých restauracích mohou být nápoje velmi drahé a v některých jsou levnější. Nejdražší jsou ovšem alkoholické nápoje a maso.
Děkujeme za rozhovor i za Vaši péči o klienty a přejeme Vám v destinaci dobrou sezónu a spokojenost návštěvníků v této krásné zemi.

Zájezdy do Turecka můžete nalézt zde http://www.bontonck.cz/pobytove-zajezdy/turecko/turecka-riviera

Žádné komentáře:

Okomentovat